Path of Maryam: een intiem portret van een moeilijke vader-dochterrelatie

Woestenij. Al vanaf het openingsshot worden we binnengetrokken in de uitgestrekte en wijdse omgeving waarin het verhaal van Maryam en haar vader zich afspeelt. De twee zijn onderweg op een pelgrimstocht omdat Maryam ziek is. Onderweg raken ze elkaar echter kwijt, vlak voor er een aanslag wordt gepleegd op de plek waar de vader zijn dochter voor het laatst zag. Ze moeten elkaar terug vinden op de lange tocht tussen een hele menigte. Gelukkig krijgen ze hulp.

Het gevoel van de enorme afstand die ze afleggen, benadrukt door mooie long shots, keert ook terug in de relatie tussen de twee hoofdpersonages. Vanaf het begin is duidelijk dat de vader liever voorop loopt en niet communiceert met Maryam. Haar vrolijke, nieuwsgierige aard brengt alleen maar meer afstand tussen de twee. Doorheen de film ontvouwt de eenrichtingscommunicatie zich tot een meer complexe relatie tussen de twee.

Ondanks deze afstand ontbreekt het de film niet aan intimiteit en emoties. Close-ups en muziek halen de kijker dichtbij de personages waardoor het niet moeilijk is sympathie te voelen voor Maryam en haar vader.

Doorheen de film krijgt de kijker weinig context om zich aan vast te houden, zowel over de situatie van alle personages als over de plekken waar ze zich bevinden. Dit vormt echter geen probleem want hierdoor zit de kijker met dezelfde onzekerheid als vader en dochter die niet weten waar de ander zich bevindt.

De mooie afwisseling tussen afstand en nabijheid wordt uitgespeeld op een rustgevend tempo. De muziek en rustige shots dragen bij tot de intieme sfeer van de film.

De simpele opzet van de film – twee personages op tocht die elkaar kwijt raken – wordt goed uitgewerkt tot een boeiende film, die door zijn verrassendheid de kijker weet vast te houden tot het einde.

Recensie: Hadewijch Van Daele

411 views

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail