Debat over Persvrijheid

Zaterdag 11 februari 2017

17.00 – 18.30: Film Checks and Balances, Malek Bensmaïl

18.30 – 19.30u: Debat over Persvrijheid

Na de documentaire Checks and Balances over de Algerijnse krant El Watan en over vrijheid van de pers in Algerije, organiseren we een debat met verschillende journalisten van Algerijnse afkomst.

Zoals Badra Djait, medeverantwoordelijke van Fenneks, zegt: de jihadterreur van de jaren negentig was een historisch trauma voor de Algerijnse bevolking. Europa las toen de les aan de Algerijnen, en vond dat Algerije in naam van de democratie moest toelaten dat de islamisten de macht overnamen. Islamisten kregen in landen als Frankrijk, België, Duitsland en Engeland vlotjes asiel, terwijl er amper visums werden verstrekt aan Algerijnse journalisten die voor hun leven vreesden. Algerijnen zijn daar tot vandaag verbitterd over.
 
Vandaag lijkt het omgekeerde aan de gang. De bekende Algerijnse journalist Kamel Daoud, gekend voor zijn liberale opiniestukken over de positie van de vrouw en voor zijn polemische artikels waarin hij zowel het Algerijns regime als de islamisten aanklaagt, wil liever in Algerije blijven wonen. In een interview met Knack verklaarde hij dat hij zich veiliger voelt in Algerije dan in België of Frankrijk omdat de islamistische netwerken in Europa veel gevaarlijker en sterker ontwikkeld zijn. Wat denken de Algerijnse journalisten in België hierover? Is voor hen de persvrijheid beperkt? 
 
In samenwerking met Fenneks vzw, een vereniging van Algerijnen voor Algerijnen, nodigt MONA Film Festival op zaterdag 11 februari enkele journalisten uit om hierover in debat te gaan.
 
Het debat wordt ingeleid door Yasmine Kherbache. Deelnemers zijn Aziouz Mokhtari van Le Soir d’Algérie, voormalig voorzitter van l’Association des Journalistes algériens, en Habib Bensafi, journalist voor de Algerijnse radio. Beiden zijn geaccrediteerde journalist bij de Europese instellingen. Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten vervoegt het panel.

Gele zaal, CC Berchem
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail