Mahbas: romantische feelgood film

Mahbas is een heerlijke film door, over en voor vrouwen. Anderhalf uur lang mogen we een blik werpen op het leven van Terese, dat veel weg heeft van een vlotte telenovela. De verschillende personages en hun complexe onderlinge relaties zorgen voor een gezonde dosis spanning en drama doorheen de film; Terese’s man heeft een minnares, haar dochter heeft twee bewonderaars,… Iedereen kent iedereen in het kleine Libanese dorpje.

Vol passie en temperament verdedigen de verschillende personages hun standpunt. Vooral Solange, de buurvrouw, staat iedereen bij met haar raad. Ze is als een moeder, zus, vriendin, gastvrouw,

De film is echter niet alleen drama en emotie, ze is vooral grappig. De personages die voortdurend bang zijn om te laat te komen en hun horloge om de 5 minuten checken, het conflict tussen de Syriërs en Libanezen dat soms doet denken aan het conflict tussen Belgen en Nederlanders, het machogedrag van de mannen. Het zijn allemaal klassieke komedie-elementen die weliswaar goed toegepast worden en de kijker doen lachen en de situatie relativeren.

Onder het dramatische en het komische ligt bovendien nog een diepere laag, waarin thema’s als oorlog en vergeving worden aangekaart. De personages krijgen geen zwart-witte rollen en er wordt geen slechterik en held aangeduid. De personages relativeren tegenover de kijkers hun situatie door knipogend een telenovela op te zetten op TV of door te zeggen dat ze zich net in een film bevinden.

Goede cinema hoeft dus zeker niet moeilijk of diepzinnig te zijn. Mahbas slaagt er in diepere thema’s aan te raken maar de kijker toch met een tevreden gevoel achter te laten.

Recensie: Hadewijch Van Daele

1999 views

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail