Rondetafelgesprek – Vrouwen en Revoluties

Jocelyne Saab (Libanese regisseuse) © Farida Hamack

Zondag 12 februari 2017

11.00 – 12.00: Kortfilms over en door Vrouwen

13.30 – 15.00u: Rondetafelgesprek over Vrouwen en Revolutie

Een rondetafelgesprek na de kortfilms, over de rol van de vrouw in de wereld en in bijzonder in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, na de revoluties. Hoe hebben vrouwen de revoluties geïnspireerd, beleefd en geëvalueerd? Wat ligt er in de toekomst voor de vrouw op politiek en sociaal, maar ook op cultureel en artistiek gebied?

Moderator

Hasna Ankal is freelance journalist en schrijver. In het verleden schreef ze bij Het Belang Van Limburg, al.arte.magazine, StampMedia en was ze columnist bij MO*.

Hasna Ankal © Brecht Goris

Panelleden

Samira Bendadi

Samira Bendadi

Journaliste MO* magazine: thema’s Noord-Afrika, diversiteit in België en Europa. Heeft de omwentelingen in de Arabische wereld op de voet gevolgd en is auteur van het boek Dolle Amina’s. Gespecialiseerd in feminisme in de Arabische wereld.

 

 

 

 

 

 


Saddie Choua

Saddie Choua

Saddie Choua is visueel kunstenaar, documentairemaakster en schrijfster. Met haar werk doorbreekt ze de (beeld)taal van media en zoekt een confrontatie met exotisme en seksisme welke vaak wordt opgeroepen in de pseudo realiteit om on ons heen. Via een verhaalprocedure in fragmenten, wil zij het kritisch bewustzijn van de bezoeker aanwakkeren.

Haar laatste film Je crois qu’il y a une confusion chez vous. Vous croyez que moi je veux vous imiter. #FatimaMernissi (2017) is een filmisch portret van Fatima Mernissi. Divers archiefmateriaal en found footage, fictie en non-fictie lopen door mekaar. Choua laat die verschillende fragmenten zodanig in dialoog met elkaar treden, dat verrassende associaties ontstaan die de kijker aanzetten tot kritische reflectie over de oriëntalistische blik uit het Westen op de islamwereld.

 


Mashid Mohadjerin

Mashid Mohadjerin

Het werk van fotografe Mashid Mohadjerin verkent de grenzen tussen kunst en documentaire. Na een opgeleiding als beeldend kunstenaar, heeft ze de afgelopen tien jaar gewerkt rond onderwerpen zoals ‘displacement’, sociale en fysieke vervreemding en, recentelijk, de moderne opstand tegen autoritaire regimes in de MONA-regio. Haar werk onderzoekt de culturele identiteit, de menselijke conditie en tekenen van verzet en onderdrukking.

Haar bekroonde werk is o.a. gepubliceerd in de New York Times, Newsweek, Le Monde, The Wall Street Journal, BBC online, De Volkskrant, en wereldwijd tentoongesteld, ook in Red Star Line Museum in Antwerpen. Mashid is momenteel bezig met een onderzoeksproject over Vrouwen en verzet in de MONA-regio, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.


 

Filmreeks + Debat: 3 EURO

Blauwe zaal, CC Berchem

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail